Un vechi proverb indian spune cã oamenii se împart în trei categorii: înţelepti, deştepţi şi proşti.

Întelepţii învaţã din greşelile altora, deştepţii din propriile erori, iar proştii nu învaţã niciodatã, nimic.

Nu mi-am dorit sã fiu înţeleaptã, dar deşteaptã, da! Pentru simplu motiv cã am vrut sã fac greşelile mele, sã mã dau cu capul de pragul de sus ca sã îl vãd pe cel de jos, sã mã las înşelatã de falşi prieteni, sã iubesc pe cine nu trebuie, într-un cuvânt sã trãiesc!

Totuşi am un mare respect pentru oamenii deştepţi, care, cu trecerea vremii, devin întelepţi. Şi. mai ales. îmi plac vorbele de duh pe care aceştia le-au spus, de-a lungul timpului, despre fotbal; fotbal pe care ei nu îl vãd ca pe un simplu joc, ci ca pe un fenomen complex social, economic, politic, filozofic, cultural şi, uneori, sportiv.

Am avut şansa sã întâlnesc un astfel de om – pe domnul academician Solomon Marcus – pe care l-am avut invitat în mai multe emisiuni la radio şi televiziune – care m-a uimit cu modul în care analiza fotbalul, raportându-se la cu totul alte dimensiuni, decât cele pe care noi, oamenii de rând, le avem.

Iatã ce spune domnul academician :

“Gooooooooool! Marcare unui gol este un moment culminant, de adevãrat vertij, prin care fotbalul se detaşeazã de orice alt sport de echipã, de orice alt tip de competiţie sportivã, într-o anumitã arie geograficã a planetei noastre. Momentul de gol rezumã esenţa jocului de fotbal şi, în acelasi timp, explicã formidabila sa capacitate metaforicã. Fotbalul este o întreagã lume, iar lumea este, în anumite privinţe, un meci de fotbal. Desigur, goluri se marcheazã şi în alte jocuri sportive, dar numai în fotbal conduce la acea ameţealã generalã a jucãtorilor şi a spectatorilor, un adevãrat climax care dezlãnţuie imense energii.”

Si continua domnul profesor astfel:

“… fotbalul reproduce metaforic şi metonimic societatea umanã actualã, care şi ea are o naturã conflictualã, pe care numai parţial o desluşim deocamdatã, din cauza cã multe sunt foarte ascunse şi se lasã greu descoperite. Pentru a înţelege întregul potenţial cognitiv (metaforic sau modelator) al fotbalului, trebuie sã ţinem seama de variatele sale ipostaze: energeticã, sistemicã, informaţionalã, strategicã şi scenicã….

Trãim o crizã de încredere, instituţiile care ar trebui sã arbitreze situaţiile delicate nu mai sunt întotdeauna în stare s-o facã. Orfani de arbitru, de terapeut, ne refugiem în teritorii aparent mai sigure; fotbalul este unul dintre acestea”

Cam complicat, nu-i aşa? Şi atât de multe vorbe al cãror înţeles ne scapã multora dintre noi!!!!

Desi perceput, chiar de cei care l-au reinventat în forma modernã, actualã (englezii), ca un joc “respingãtor, trivial şi demn de dispreţ” – aşa cum îl definea Edward Chamberlayne – jocul cu balonul rotund a dat ocazia, de-a lungul timpului, unor oameni, de adevãratã valoare, sã îşi exprime opinii ….altfel despre acelaşi fotbal :

“Londonezii se întâlneau anual la sãrbatoarea Shrove Tuesday (Lãsata secului) la jocul cu mingea…Dupã masã, tot tineretul din cetate se aduna pe o câmpie în afara orasului, pentru frumosul joc cu mingea.”
William Fitzstephen – anul 1175

“ Nici un joc de fotbal nu va mai fi aprobat în oraşul Londra, iar cei care se vor abate vor fi pedepsiţi cu închisoarea.”

Regina Elisabeta I a Angliei

“Fotbalul este cel mai amar desert pe care-l consuma englezii şi cel mai rãscolitor sedativ pentru oamenii care-şi provoacã griji în speranţa cã le vor rezolva.”

George Bernard Show

“Fotbalul este marea defulare jucatã la doua porţi.”

Olaf Larsen

“Italienii pierd rãzboaiele ca şi cum ar fi meciuri de fotbal şi meciurile de fotbal, ca şi cum ar fi rãzboaie.”

Winston Churchill

“Rugby-ul este un sport de golani practicat de domni, pe când fotbalul este un sport de domni practicat de golani”

Pierre de Coubertin

“Poarta pentru fotbalişti e ca biserica pentru creştini.”

Ernest Hemingway

“Se ştie pe Continent cã fotbalul european fãrã cel englez e ca un hot dog fãrã muştar.”

Sir Bobby Charlton

“Mingea este precum femeia, îi place sã fie rãsfãţatã”

Eric Cantona

“Fotbalul este simplu, dar este atât de greu sã joci simplu”
Johan Cruijff

“Nu cred cã exista cineva nãscut sã fie jucãtor de fotbal. E adevãrat cã te poţi naşte cu anumite calitãţi şi talent, dar nu se poate spune cã cineva s-a nãscut pentru a deveni un as al fotbalului.”

Pele

“Fotbalul, dupã noi, a rãsturnat cu cracii în sus toate teoriile economice, toate bla-bla-urile despre psihologie, sociologie, blenoragie etc. Şi i-a pus şi pe unii filozofi cu nasul la zid! Normele dreptului, structura statului, fericirea, casele, clasele?… Balonul rotund a învins toate sclifoselile, picioarele au învins toate cuvintele!… Ca sã fi fericit nu trebuie nici sã-ţi rozi coatele prin şcoli, nici sã te naşti dintr-o spiţã regalã, nici sã moşteneşti imperii de cafea!.. E suficient sã ai simţul golului!”

D.R.Popescu

“Fotbalul – talisman şi piatrã de altar. Iubire şi pedeapsã. Circ şi industrie. Adevãr sfânt amestecat cu adevãr pocit. Multã frumuseţe, nopţi de carnaval, dar şi dedesubturi tenebroase. Viaţa ca spectacol. Credinţa în vârtejul tinereţii. Curajul de a fi circari. Pentru cã fotbalul suntem noi toţi: cei care îl joacã şi cei care îl privesc. Religie asprã şi îmbunãtoare peste care bat clopote de piatrã rarã. Suntem fiii soarelui, iubim şi blestemãm cu aceeaşi bucurie dulce-amarã. În noi necheazã dãruirea, ascultarea şi dispreţul.”

Fãnuş Neagu

“ Rapid nu este doar o echipã de fotbal, este o stare de spirit!”

Florian Moţu’ Pittiş

Pentru comparaţie, nu mã pot abţine sã vã citez câteva citate celebre, intrate în folclorul stadioanelor, spuse de contemporanii noştri mai puţin …… întelepţi:

“Noi suntem rapidişti din tatã-n fiu, în afarã de fiul meu, care e stelist.”

Nicolae Vãcãroiu

“Este incontestabilã fortuirea ca românul sã fie un straşnic luptãtor sârb.”

Cornel Dinu

“Copii, mergeţi la şcoalã, cã şi şcoala e bunã la ceva!”

Gheorghe Hagi

“Ionel Ganea, ca om, e capabil sã infecteze pânã şi penicilina!”

Marian Iancu

“Cred cã dacã înscriam mai multe goluri decât ei, câştigam!”

Gabi Tamaş, dupã Germania – România 3-1

“Acest gol i-l dedic lui Ionuţ Badea, care a nãscut azi-dimineaţa o fetiţã, iar golul i-l dedic lui.”

Alexandru Bãlţoi

“M-am certat şi cu Miticã Dragomir, dar fãrã jigniri. El m-a facut oligofren, eu l-am fãcut zdreanţã, dar nu ne-am insultat.”

Gigi Becali

Judecaţi şi voi singuri care dintre aceştia este înţelept, deştept sau …….!

Bucureşti,
1 noiembrie 2012